Uzun süre saklanmak üzere bozulmayacak duruma getirilmiş ağzı hava almayacak şekilde paketlenmiş besinlere konserve denir. Önceden insanlar dumanlama ve kurutma yöntemi ile yiyeceklerini bir süre bozulmadan saklayabilirlerdi. Genelde yazın sebzeleri kurutarak kışın tüketirlerdi.Besin maddeleri, cinsine göre belli bir zaman sonra bozulur. Oysa her türlü besine her zaman ihtiyaç vardır. Yetiştirilen besinlerin diğer mevsimlerde yani taze olarak yetişmediği  zamanlarda kullanılmaları, ancak saklandıkları zaman mümkün olur. Besinleri saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, besinlerin saklama esnasında vitamin ve mineral kaybını en aza indirmektir. Besin maddeleri çok eski zamanlardan beri çeşitli usullerle saklanmıştır. Bunlar; kurutma, tuzlama, salamura haline getirme, kavurma, pestil yapımı, soğuk, serin yerlerde muhafaza etme ve dondurmadır. Besinler konserve olarak da saklanır. Ayrıca birçok yönteme kıyasla konserve daha sağlıklıdır. Ülkemizde bugün her sebzenin konservesi yapılmaktadır